Premium Beautiful

Tuesday, August 9, 2011

Halal ke haram???

Ada gak dengar pertanyaan orang tentang biz ni, halal ke haram? Kalau nak fikir secara logiknya, barang ni cuma baju dalam, takkanle tak halal. Pastu pelan pemasaran pulak memang see through iaitu sape buat dia yang dapat. Kita entrepreneus cuma dapat komisen daripada syarikat sebab kita telah menguruskan jual beli barang, macam kita dah berjaya buka franchise cawangan baru.
Syarikat takde gaji pekerja untuk buat jualan barang sebab tu boleh bagi komisen/bonus yang tinggi. Akak selalu sangat mendengar tentang halal or haram yang dibuat2 fatwanya oleh orang2 yang tidak berkenaan.
  
Didalam satu laman web yang terkenal di Malaysia ini iaitu zaharuddin.net pernah membincangkan isu ini.
Dalam blog tersebut, beliau menyatakan ayat ini

” Maaf, saya tiada info tentang Hai-o samada plan mahupun produknya, cuma apa yang saya tahu, syarikatnya memang besar dan tersenarai di Bursa Saham Kuala Lumpur dan syarikat ini bukanlah syarikat patuh syariah..”




pernyataan ini beliau buat pada tahun 2007

..
.
.
.
.
dan akak, yang masih sedar tentang halal dan haram dan juga memikirkan keberkatan rezeki untuk keluarga, telah mencari sendiri tentang isu ini..dan kami mendapati Security Comission telah mengeluarkan 
SENARAI SEKURITI PATUH SYARIAH!!
ini buktinya..........

pada 30 Mei 2010
Jadi telah terbukti bahawa:

Barang yang dijual HALAL!
Sistem yang dijalankan HALAL!
Kadar keuntungan telah DIPERIKSA!
Tiada sebarang KES!!
Bebas dari Arak dan Perjudian!!

dan dalam berjuta2 syarikat MLM di Malaysia, hanya kurang dari 5 company yang tersenarai, better anda check sendiri. Anda juga patut check tempat kerja anda ada tak PATUH SYARIAH!!

Untuk pengetahuan anda, Majlis Syariah sangat mengambil berat tentang company ini kerana 99% usahawan di dalam syarikat ini adalah usahawan ISLAM!!
Harap semua persoalan terjawab!! Okey! Sama2 kita mencari rezeki yang halal! Tak payah nak ragu-ragu lagi tentang biz ni.
banyak masa kita banyak terbuang hanya untuk mengkaji..
Kalau kita rela diri kita terima yang negatif, maka negatiflah jadinya..tapi kalau terima yang positif, anda memang orang yang hebat..
Kalau cari yang negatif didalam internet memang banyak sebab orang tu sume takde kerja berfaedah yang lebih baik untuk di buat selain dari mengata orang ni betul, orang ni tak betul dan selalunye diorang saje betul, pastu bahasa yang digunakan pun, masya Allah, kesian mak dia..
Jangan senang-senang nak haramkan biz orang kalau kita tak terlibat, hanya lihat dari luar atau tahu tapi kat surface sebab tak buat...
.
.
.
dulu pernah mak pesan masa akak mula keje :

"Kalu kerja 8pg-5ptg tu, mesti tepat waktunya, jangan keluar sesuka hati walaupun seminit, kerana jika kita melanggar waktu walaupun seminit tanpa alasan dan kebenaran, ia dikira HARAM!! Bila gaji jadi haram, masuk pula ke daging, tau-tau jelah kan... Mak baru dgr ceramah dlm radio td!"


renung2kan..dan selamat beramal dan berpuasa!! hehe!


No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails