Premium Beautiful

Thursday, May 20, 2010

Fibroid

Ini adalah info mengenai fibroid:

Ketumbuhan fibroid ialah sejenis ketumbuhan yang berlaku pada dinding rahim,khususnya pada lapisan otot. Sebenarnya rahim mempunyai 3 lapisan, paling luar adalah paling nipis yang dinamakan serosa. Tengahnya ialah lapisan otot atau myometrium yang boleh mengembang dan membesar ketika seseorang wanita sedang hamil. ketika kandungan dalam peringkat pelahiran, otot ini akan menguncup untuk mengeluarkan bayi dan setelah bersalin, otot ini akan kuncup dan pulih seperti asal. Walaubagaimanapun ketumbuhan boleh berlaku pada lapisan otot ini iaitu ketumbuhan yang bercampur dengan tisu berserat. lapisan paling dalam ialah endometrum. lapisan ini berubah mengikut pusingan haid. Apabila seseorang wanita tidak hamil, maka sebahagian endometrum akan luruh dan ia akan keluar bersama haid.

Darah haid adalah campuran antara darah dengan tisu-tisu dan sel-sel lapisan endometrium, lendir serta kuman bakteria.
Mengapa tumbuh fibroid?
Punca sebenar tidakla diketahui tetapi kajian menunjukkan 25% wanita sebelum meninggal akan mengidap fibroid. Masalah ketidaksuburan wanita sering dikaitkan dengan fibroid walaupun begitu tidak bermakna wanita yang pernah beranak tidak terlindung dari fibroid. seringkali wanita yang menjangkau umur tiga puluhan atau empat puluhan akan terkena ketumbuhan fibroid ini.

Fibroid akibat ketidakseimbangan hormon.

ketumbuhan ini adalah disebabkan paras estrogen dan progestron yang tidak seimbang. Biasanya pengeluaran hormon ini adalah dikawal oleh pituitari yang dikawal oleh keadaan mental, emosi dan rohaniah seseorang. Disinilah fungsi PB boleh diketahui kerana antara tugasnya adalah menyeimbangkan hormon dalam badan kita.

Begitu juga gangguan haid boleh terjadi jika kita mempunyai ketumbuhan fibroid, jadi untuk melancarkan peredaran darah haid, anda boleh mengamalkan pemakaian Premium beautiful.

Adios, selamat mencuba. Pls don't hesitate to call me for details at 012-2833801

Ada hadiah menanti anda untuk yang membeli secara cash....

Scarf istimewa from Paris you...

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails